RESEP HARIAN MENU SAHUR DAN BUKA PUASA
SAMBAL TUMIS KERANG
Bahan
3-4 kg kerang ~ direbus dan ambil isinya
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
2 biji bawang besar ~ dihiris
1 cm (sedikit saja) belacan(jika suka) ~ kisar/tumbuk bersama bawang
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air ~ jika perlu.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak.
2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.
4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.
PARI ASAM PEDAS
Bahan
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci kunyit
(Semua bahan hendaklah ditumbuk)
4 sudu besar cili boh (rendam cili kering, tos dan kisar)
½ cawan air asam jawa
3 cawan air
250g ikan pari (dipotong kecil)
2 tangkai daun kesum
Sayur masin (jika suka)
Bendir
3 sudu minyak masak
Garam, gula dan sedikit lada hitam
Cara
Panaskan minyak di dalam periuk yang sederhana besar. Tumiskan bahan kisar hingga wangi.
Masukkan cili boh, kacau dan biarkan hingga terbit minyak.
Masukkan daun kesum. Masukkan pula air asam jawa dan kacau sebati.
Masukkan ikan pari, sayur masin dan air. Biarkan mendidih dab kecilkan api. Masukkan garam, gula dan lada hitam.
Masukkan bendir dan biarkan seketika sehingga bendir masak.
SOTONG SAMBAL TUMIS HALIA
Bahan
Sotong (direbus)
Cili kering (direndam dan dimesin)
Bawang merah, bawang putih dan halia (dimesin)
Sedikit air asam jawa
Garam dan sedikit gula
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dimesin tadi sehingga wangi.
Masukkan cili dan tumiskan sehingga agak garing. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula.
Biarkan seketika dan masukkan sotong. Kacau sehingga sebati dan biarkan untuk beberapa minit lagi.
AYAM MASAK WANGI
Bahan
1/2 ekor ayam, dibersihkan dan dipotong2
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
2 biji tomato, dibelah 4
Bahan-bahan untuk diblend:
2 biji bwg besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan-bahan utk Sos:
3 sudu besar Sos Cili
1 sudu besar Sos Tomato
1 sudu besar Pes Tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji perahan air limau nipis
Daun sup dihiris
Cara-Cara:
1. Goreng ayam sehingga 3/4 masak, toskan dan asingkan.
2. Tumiskan bahan blend sampai wangi
3. Masukkan bahan sos dan kacau rata
4. Masuk ayam, serai dan daun limau purut
5. Masak dengan api perlahan, kemudian masukkan capsicum
6. Masakkan sebentar ayam, bila sudah masak, hidang dan hiaskan dgn daun sup…!
MASAK LEMAK CILI PADI IKAN CENCARU BAKAR
Bahan A
2 ekor ikan cencaru
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 keping asam gelugur
5 biji belimbing buluh
1 batang serai
Bahan B
2 biji cili merah
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah
3 sm kunyit hidup
garam
Cara menyediakan:
1. Ikan cencaru di bakar, buang kulitnya dan di potong dua. Ketepikan.
2. Masukkan semua bahan B ke dalam blender, kisar hingga halus. Tuang bahan kisar tersebut ke dalam periuk.
3. Masukkan santan cair, asam keping serta serai dan kacau sekali sekala di atas api sederhana agar tidak pecah minyak.
4. Bila kuah agak mendidih, masukkan santan pekat dan ikan. tambahkan garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan belimbing buluh, kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minyak dan boleh di tutup apinya.
KARI KEPALA IKAN (TANPA SANTAN)
Bahan
Kepala ikan jenahak atau ikan merah (dibersihkan)
kacang bendi
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 tangkai daun kari
tomato (dibelah 4)
3 sudu makan serbuk kari ikan Adabi (dibancuhkan dengan sedikit air)
garam dan sedikit gula
air asam jawa
Cara-cara :
Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari serta halba campur hingga wangi. Kemudian masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing atau pecah minyak.
Masukkan air secukupnya. Kacau rata-rata dan biarkan ia mendidih.
Kemudian masukkan ikan dan kacang bendi. Perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali barulah dimasukkan air asam jawa dan tomato.
Setelah masak, angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih dan sambal belacan.
SOTONG MASAK LEMAK PADANG
Bahan
1 kg sotong ~ cuci bersih dan potong
3 biji bawang besar ~ belah 4
2 biji tomato ~ belah 4
2 batang serai ~ di titik
3 biji ubi kentang ~ belah 4
3 camca minyak untuk menumis
500 ml santan
air secukupnya
garam secukup rasa
Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inc kunyit hidup
2 inc halia
5 tangkai cili merah
Panaskan minyak
Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak
Kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang, tomato, sotong santan dan air
Kacau biar sebati
Kemudian renihkan dan sesekali di kacau supaya santan tidak pecah minyak
UDANG TEMPOYAK PEDAS
Bahan
Tempoyak
3 batang serai
2 biji cili besar (merah, buang biji)
7 - 15 biji cili padi
Kunyit hidup, sebesar ibu jari
Santan 150 ml
2 helai daun kunyit
Gula merah (sebesar ibu jari)
Udang yang sudah dibuang kulit
2cm kencur sebesar jari kelingking
Sekeping asam gelugur saiz sederhana
garam, gula, air, secukup rasa
Cara memasak :
Serai, kencur, kunyit, cili merah & cili P\padi diracik, kemudian ditumbuk halus. Daun Kunyit dihiris kasar
Campurkan bahan-bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk bersama isi durian, santan & secawan air.
Kacau hingga sebati kemudian panaskan diatas api sederhana. Kacau sampai mendidih, jangan tinggal. Masukkan garam, gula merah, gula pasir & asam gelugur..
Bila sudah mendidih & naik angin bau masukkan pulak daun kunyit & udang. Kacau lagi selama 5 minit.
AYAM MASAK HALIA
Bahan
500 gram ayam, potong kecil
4 ulas bawang putih, hiris nipis
2 cm halia, dihiris halus memanjang
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
1 biji cili merah, hiris nipis
1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
minyak masak, untuk goreng ayam
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit garam dan kunyit
garam dan gula, secukup rasa
Cara Penyediaan:
Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi.
Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).
Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan tabur dengan daun bawangdan. Hidangkan bersama nasi panas.
TOMYAM THAI
Bahan
1 paket perencah tomyam
4 biji tomato
5-6 biji cili padi – ikut selera masing2
3 batang serai – diketuk
4 helai daun limau purut
1 batang lobak merah, sedikit cendawan
2 ulas bawang merah
2 biji bawang besar
1 cm lengkuas
lauk – ayam/sotong/daging/ketam/
2 sudu besar sos tiram – optional
2 sudu besar sos cili dan sos tomato
Cara-cara:
1. Kisar (2 ulas bawang merah + 1 batang serai + 1 1/2 biji tomato + 3 biji cili padi).
2. Massukkan bahan kisar tadi dalam kuali dan 1 paket perencah tomyam. Tumiskan dan masukkan air secukupnya.
3. Masukkan pula lobak merah.
4. Setelah lobak merah empuk masukkan lebihan cili padi, serai yang telah diketuk, lengkuas yang dihiris, bawang besar, gula, garam. Kalau nak lagi sedap boleh tambah 2 sudu sos tiram, 2 sudu sos cili dan 2 sudu besar sos tomato.
5. Bila dah mendidih boleh masukkan isi ayam, udang, sotong dan sebagainya.
6. Kemudian masukkan tomato,cendawan dan daun limau purut.
7. Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment